Kerst en Oud& Nieuw zijn bij voorbaat tijden van overdaad en verspilling. Tips om het jaar een duurzaam einde te geven.

Naast de standaard commerciële winkels bieden verschillende organisaties duurzame alternatieven voor traditionele geschenken. De kringloopwinkels en Greenpeace hebben een uitgebreide keuze duurzame cadeautjes.
 In plaats van een duur cadeau, kies iets eenvoudigs en schenk de rest aan een goed doel. Maar je kan ook een gift of een virtueel cadeautje geven.  Oxfam Novib heeft een leuke selectie, maar kijk ook eens bij Tree Nation of het WWF. Verder heeft het Amerikaanse The Rainforest Site erg leuke spulletjes waarmee je tevens het regenwoud red.

Koop spullen uit natuurlijke materialen. Natuurlijke cosmetica is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de gebruiker.

Creatievelingen kunnen zelf iets bakken of maken of tweedehands spullen een nieuw leven geven.
 Of schenk een echt groen cadeau: een boom, struik of plant die de biodiversiteit ten goede komt, een nestkastje of een vogelvoederplank. Meehelpen het cadeau in de tuin te zetten is een mooi gebaar er bovenop!

Een verwencadeau is ook niet mis: een massage, een workshop, een lekker zelfbereid etentje, een wandelnamiddag, een uitnodiging voor een sportwedstrijd, een spelletjesavond, een wekelijkse wandeling met de hond, gratis de tuin onder handen nemen, …

Wie weet herontdek je zo de achterliggende betekenis van Sinterklaas, kerst en nieuwjaar: samen vieren en tijd samen tijd doorbrengen.