Kerst en Oud& Nieuw zijn bij voorbaat tijden van overdaad en verspilling. Tips om het jaar een duurzaam einde te geven.

Kerst- en eindejaarsdiner


Milieuspecialisten zijn het er over eens: lokaal seizoensgebonden voedsel eten spaart veel energie. Het voedsel moet niet ver vervoerd en dus weinig gekoeld worden. Bovendien steunt het de lokale economie. Seizoensgebonden voedsel smaakt ook beter: het hoeft niet gestockeerd te worden en heeft geen bewaarmiddelen nodig. Seizoensgebonden lokaal voedsel vind je vooral op markten en in biowinkels.
Eet wat minder vlees. Vlees veroorzaakt meer milieulast dan ander voedsel.


Ten slotte: kerst is een periode van bezinning: wordt het een copieus maal met exclusieve gerechten? Of houden we met kerst eens rekening met een eerlijke wereldvoedselverdeling? Wereldwijd wordt voldoende voedsel geproduceerd om iedere bewoner elke dag een volwaardige maaltijd voor te zetten. En dat terwijl dagelijks 25.000 mensen sterven door honger en ondervoeding! Honger is een gevolg van ongelijke verdeling. Een gemiddeld Nederlands gezin gooit per jaar 165 kg voedsel weg: dat zijn 6 volle winkelwagentjes! (bron: Milieu Centraal)